Son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışma sonucunda uzmanlar zihinsel, duygusal, davranışsal ve spiritüel faktörlerin sağlığı doğrudan etkileyebileceğine dair güçlü bulgulara ulaşmıştır. Zihin-beden tıbbı alanında yapılan bu araştırmalara göre duygu ve düşünce kalıpları vücuttaki dengesizliklere etkide bulunmaktadır.
Zihin-beden bağlantısı hem fiziksel hem de kimyasal düzeyde gerçekleşir. Beyin, “zihin” olarak adlandırılan zihinsel durumları deneyimlemenizi sağlayan bir donanımdır. Bu “zihin” kavramı, düşünceler, inançlar, tutumlar ve duygular dahil olmak üzere zihinsel durumları kapsar. Farklı zihinsel durumlar biyolojik işleyişi olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.
Sıkışmış veya bastırılmış duygular ruh sağlığına olduğu kadar fiziksel sağlığa zararlı görünmektedir. Bir çalışma, duygularını baskılayan kişilerin, stres hormonu kortizolünün normal dengesinin, duygularını özgürce ifade eden insanlara kıyasla oranla bozulma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Zamanla, kronik psikolojik stres, vücudun hormonal ve immünolojik düzeyde çalışma şeklini değiştirerek kanser ve kardiyovasküler hastalığın gelişimine ve ilerlemesine neden olabilmektedir. Örneğin, çalışmalar, sinir sisteminin kortizol ve epinefrin / adrenalin gibi çok yüksek veya çok düşük stres hormonu seviyeleri gibi genel stres tepkisini düzenleme biçiminde dengesizliklere sahip olmanın, metastatik meme kanseri olan hastalarda erken ölümü öngörebileceğini göstermektedir.
İnandıklarınız Hastalığa Neden Olabilir
Bu zihin-beden bağlantısı nedeniyle, düşünme ve hissetme şekliniz ve sahip olduğunuz derin inanç kalıpları, hastalığın gelişimine katkıda bulunabilmektedir. Acı verici duyguları keşfetmez ve bunlarla uğraşmazsanız, vücudun kendini iyileştirme yeteneğini fiziksel olarak bozabilecek temel bir kaygı, depresyon veya öfke duygusu oluşturabilirler.
Bu inanç ve fiziksel duyum etkileşimini deneyimlemenin yaygın bir yolu, kronik ağrı ile uğraşmaktır. Özünde ağrı, yaşadığınız fiziksel duyumların, hissettiğiniz duyguların ve ağrının sizin için anlamının toplamından ibarettir ancak insanlar ağrıyı çoğunlukla bedensel bir hastalığın işareti olarak yorumlar ve tedavi olmaya ya da ağrıyı susturmaya çalışır. Sonuç kişinin beden-zihin bağlantısının işlevini yitirmesidir.
Zihin-Beden-Ruh Bütünlüğü ile İyileşmek & İyileştirmek
Hastalığı iyileştirmek ve önlemek, fiziksel, spiritüel ve duygusal yaklaşımların bir kombinasyonunu gerektirir. Duygularınızı işlemenize ve iç huzuru ve fiziksel sağlık geliştirmenize yardımcı olabilecek çeşitli zihin-beden yaklaşımları vardır.
Zehirli duyguların birikmesini önlemek için öncelikle anda olmanız ve farkında kalmanız gereklidir. Dikkat etmek, duyguları ortaya çıktıklarında tanımlamanıza, işlemenize ve nasıl tepki vereceğinizi seçmenize olanak tanır. Dt. Emine Duvarcı Çelik ile 29 Şubat 2020’de sağlık çalışanlarına yönelik olarak gerçekleştireceğimiz eğitim programı Beden-Zihin bağlantısını anlamanın temel dinamikleri ve beden-zihin ilişkisini sağlamak için kullanılabileceğiniz uygulamalara giriş ile başlayacaktır. Takip eden haftalarda organize edilecek atölye çalışmaları ile adım adım ‘Beden-Zihin Bütünlüğü’nü sağlamaya yönelik beceriler edinmiş olacaksınız.
Dt.Emine Duvarcı Çelik Kimdir?
1982 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olduktan sonra muayenehane çalışmalarının yanında 1983-2007 ODTÜ Sağlık Merkezi’nde çalışmış ve buradan emekli olmuştur. 2004 yılında kurulan, Doktor, Diş hekimi ve Psikologlardan oluşan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneğinde kurucu başkan olarak 2011 yılına kadar devam etmiştir. Birçok yurt içi ve yurt dışı hipnoz çalışmalarında yer almıştır. 1997 yılında Almanya’da Reiki Master Ellen Schimanski’ den Reiki Master olmuştur. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal eğitimler, çalıştaylar, kurslar, seminerlerle geçen 24 yıllık deneyimleri ile ‘kendimi anlamaya çalışıyorum’ dediği yolculuğunda öğrenmeye ve öğretmeye devam etmektedir.
Aldığı Eğitimler:
2013 Tansel Ersavaş, Güzel Yaşamın Beş Temeli, Ankara
2011 Dr.Madam Kataria, Kahkaha Yogası, Ankara
2011 Nesrin Kayatürk, Kozmik Enerji Eğitimi, Ankara
2011 Vipasana Medidasyonu (10 gün), Şile İstanbul
2011 Ord. Prof. M. Norbekov, Norbekov Sistemi 4. Seviye, İstanbul
2010 Nesrin Kayatürk, Garry M. Daggles Access Consciousness Bars Eğitimi, Ankara
2009 Ankara Resimve Heykel Müzesi Derneği Karma sergisi
2009 Mahram Satymbaeva, Norbekov Sistemi 1-2-3. Seviye, Ankara
2006 Dr. Yıshiakıomura, Bi-Digital O-Ring Test Woksop, İstanbul
2006 ODTÜ Kültür Kongre Merkezi, Çalışan Personel Karma Sergisi, Ankara
2005-2010 Ulusal Hipnoz Kongrelerine Dernek Başkanı olarak sunumlarla katılım, Ankara ve İstanbul
2005, Psk.Shaul Livnay, Gong ve Hipnoz, Psikoterapi ve Hipnoz Derneği, İstanbul
2005, Dt Ali Eşref Müezzinoğlu İleri Düzey Hipnoz Eğitimi, ATHD, Haymana, Ankara
2005, Dr.Albrecht Schmierer .Hipnoz, Psikoterapi ve Hipnoz Derneği, İstanbul
2005, Kalite Yönetim Temsilcisi, ODTÜ-SEM Ankara
2005, Ali Dinler, Ateşte Yürüyüş, Ankara
2004, Prof.Dr.Giora Dromi (İsrail), Aile Terapisi (3 gün), A.Ü.Eğitim Fakültesi, Ankara
2004, Robert Smith, 5 Günde Hipnoz, Ankara
2003, Mehpare Çelik,Diksiyon ve Güzel Konuşma, ODTÜ-SEM, Ankara
2003 Tıbbi Hipnoz Kursu, T.C Yeditepe Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul
2003, NLP INPLANTA, ODTÜ-SEM, Ankara
2002 Ziya BARAN, Hızlı Okuma Eğitimi, Ankara
2002 Ziya BARAN, Hafıza Teknikleri ve Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi, Ankara
2001 Halise Baydar, Aile Sergisi Çalışmaları, Ankara
1997 Reiki Master Ellen Schimanski, Reiki Master Eğitimi, Almanya
1997 Rebirthing, Köln, Almanya
1996 Renk Terapisi, Ankara
1996 Taş Terapisi, Ankara
1996 Feng Shue ve Mekân Temizliği Eğitimi, Ankara
1995 Transandantal Meditasyon ve TM- Sidhi Programı ve İleri Teknikler, Ankara
1995 Arica, REİKİ inisiyesi, Ankara
1983 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sağlık Merkezi, işe başlama
1982 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, mezuniyet,Ankara
Ruh Sağlığında Beden-Zihin Çalışmalarına Giriş Eğitimi Konu Başlıkları
Eğitimle İlgili Önemli Bilgiler:
Bilgi ve Kayıt için:0535 962 28 35